ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 2016-02-16

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΒΙ. ΠΕ. ΠΑΤΡΑΣ – Τ.Κ. 26110
ΤΗΛ: 2610 647253 -FΑΧ: 2610 647248
MAIL:eukkpatrasHYPERLINK "mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. – WEB: eukkpatras.gr 
ΑΡ. ΠΡΩΤ: 27
ΠΑΤΡΑ, 16/02/2016
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
1) Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
2) Κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1) Κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
2) Κ. ΓΕΝΙΚΟ Δ/ΝΤΗ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3) ΟΣΥΕ
4) ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
5) ΜΜΕ
Κύριε Υπουργέ, 
Το Κατάστημα Κράτησης Πατρών στο οποίο υπηρετούν όλα τα μέλη μας βρίσκεται ενώπιον ενός απόλυτου αδιεξόδου, που οδηγεί στην αναστολή υποδοχής νέων κρατουμένων, αλλά και στην πιθανή παύση της λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, το Κατάστημά μας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 700 κρατουμένους, ενώ μετά τη μείωση του προσωπικού φύλαξης κατά πενήντα άτομα ,κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων   τα τελευταία χρόνια το φυλακτικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ανέρχεται σε μόλις 80 υπαλλήλους οι οποίοι καθημερινά σε εικοσιτετράωρη βάση καλούνται να καλύψουν 70 θέσεις
Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό φυλάκων από κάθε άλλο κατάστημα της χώρας που έχει τον ίδιο ή παρόμοιο αριθμό κρατουμένων.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ευρωπαϊκή αναλογία φύλακα προς κρατούμενο είναι 1 προς 3, στην περίπτωση των Πατρών η σχέση αυτή είναι 1 φύλακας προς 13 κρατουμένους.
Δεν θέλουμε να σας θυμίζουμε τα αυτονόητα καθότι εσείς και οι έμπειροι συνεργάτες σας τα γνωρίζετε καλά. 
Πλην όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αναφέρουμε ότι πρώτοι εμείς, έχουμε αναδείξει από καιρό τα προβλήματα των φυλακών με σαφή διάθεση και διεκδίκηση για την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, στα δίκαια αιτήματα των οποίων για ανθρώπινες συνθήκες έχουμε επανειλημμένα συμπαρασταθεί.
Διαπιστώνουμε όμως ότι από το Υπουργείο σας υπάρχει μια μονόπλευρη διάθεση απεριόριστης αρωγής στα αιτήματα των κρατουμένων, χωρίς δυστυχώς, να ικανοποιούνται ή έστω εισακούονται και τα αιτήματα του σωφρονιστικού προσωπικού που βεβαίως, ουδόλως αντιστρατεύονται αυτά των κρατουμένων.
Επισημαίνουμε λοιπόν, ότι στις αρμοδιότητες του Κράτους και του Υπουργείου σας και ανήκει και η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προστασίας των πολιτών από τους εγκληματογενείς κινδύνους. Αυτή η υποχρέωση αναγνωρίστηκε και δικαστικά, με την πανευρωπαϊκά γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου : Maiorano και λοιποί κατά Ιταλίας (αίτηση αρ. 28634/06, απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2009). 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τις νύκτες για τη φύλαξη των 700 κρατουμένων στο κατάστημά μας υπάρχουν 6 φύλακες, δηλαδή από ένας σε κάθε πτέρυγα (εκ των τεσσάρων που συνολικά διαθέτουμε), ένας, στο control room και ένας υπαρχιφύλακας βάρδιας καταλαβαίνετε ότι παραβιάζεται βάναυσα η πανευρωπαϊκά θεσμοθετημένη υποχρέωση του κράτους για προστασία της ασφάλειάς μας και από θαύμα δεν έχουμε ζήσει τις τραγικές εμπειρίες που έχουν εκτυλιχτεί σε άλλα καταστήματα κράτησης.
Ζούμε δε κ. Υπουργέ, υπό ένα διαρκές καθεστώς απειλής βίας ή θανάτου που συντρίβει την προσωπικότητά μας και την οικογενειακή μας ζωή.
Μάλιστα, η αύξηση της βίαιης εγκληματικότητας και των κρουσμάτων βίας κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων προοιωνίζεται την επιβεβαίωση μεγίστων απειλών για τη ζωή και ασφάλειά μας. 
Εκτός αυτού η μείωση του προσωπικού επιδρά και στην αύξηση κρουσμάτων βίας μεταξύ των κρατουμένων, αφού η έλλειψη ασφάλειας αφορά στο σύνολο του δυναμικού και των λειτουργιών του Καταστήματος Κράτησης.
Τα ίδια εξάλλου σας περιγράφει και ο Εισαγγελέας Εφετών – Επόπτης του Καταστήματός μας σε πρόσφατη επιστολή του.
Εφόσον λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί ακόμα ότι είμαστε πολίτες της και εφόσον δεν μας θεωρεί ένα σώμα υπηκόων β’ κατηγορίας, οφείλετε να λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, η οποία μπορεί και μόνον να εμπεδωθεί με τον πολλαπλασιασμό του σωφρονιστικού προσωπικού.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες (Σύσταση 2006/2) που τόσο συχνά τους επικαλείται το Υπουργείο σας για άλλους λόγους, διαθέτουν και πλείστες διατάξεις που επιβάλλουν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την λήψη μέτρων για την εμπέδωση της καλής λειτουργίας, της τάξης και της ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης (άρθρο 49), την εφαρμογή διαδικασιών για την ασφάλεια του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης (άρθρο 52 παρ. 2), αλλά και την ασφάλεια κατά την προσφορά εργασίας (άρθρο 78), έτσι ώστε να επιτελείται η ορθή σωφρονιστική λειτουργία με σκοπό την ενσωμάτωση των κρατουμένων στην κοινωνία (άρθρο 72 παρ. 3).
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν υπηρετείται. 
Και όπως καλύτερα γνωρίζετε, η οικονομική κατάσταση σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν αποτελεί λόγο για την υποστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, δηλαδή και ημών των ιδίων, που αποτελούμε ένα χειμαζόμενο και αποκαρδιωμένο σώμα, κατάσταση στην οποία μας έχει επιφέρει η Ελληνική Πολιτεία.
Παρά τις προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και τα πλείστα έγγραφα που επανειλημμένα σας έχουμε διαβιβάσει και κοινοποιήσει και στον αρμόδιο κ. Γενικό Γραμματέα, με τα οποία εκθέτουμε τα προβλήματα του Καταστήματός μας, εν τούτοις ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει γι’ αυτά, ούτε καν μια ειδοποίηση παρηγοριάς ότι υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου κάποια σκέψη επί  των αιτημάτων μας. Η συνεχής εργασία σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια είναι ανασταλτικός παράγων και εγκυμονεί κινδύνους, η φυλακή λειτουργεί με το φιλότιμο των λίγων υπαλλήλων πού έχουμε μείνει επιτέλους σηκωθείτε από τις καρέκλες σας και ελάτε να δείτε και να ακούσετε τα προβλήματα μας ώστε να δοθεί άμεσα λύση.
Καταλήγουμε στην άποψη ότι ΔΕΝ υπάρχουμε για το Υπουργείο. 
Και την άποψη αυτή, μόνον εσείς κ. Υπουργέ μπορείτε να την αντιστρέψετε.
Γι’ αυτό και σας καλούμε όπως,
Α) εντός της ερχόμενης εβδομάδας καθοριστεί από το γραφείο σας ημέρα και ώρα συνάντησης μαζί σας για να εκθέσουμε όσα σας αναφέραμε.
Β) σχεδιαστεί άμεσα από τους συνεργάτες σας εντός εβδομάδας ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταγωγών κρατουμένων έτσι ώστε να εκκενωθεί μια πτέρυγα του καταστήματός μας και να ανασταλεί η λειτουργία της μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού. 
Γ) σχεδιαστεί η προσωρινή παύση λειτουργίας του Σ.Δ.Ε που λόγω μεγάλου αριθμού κρατουμένων, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφαλή συνοδεία τους από υπάλληλο κατά την μετακίνηση τους από τις πτέρυγες, ώστε να εξοικονομηθεί  ο υπάλληλος για άλλες αναγκαίες λειτουργίες του καταστήματος. 
Δ) καθοριστεί από τους συνεργάτες σας εντός εβδομάδας ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης των ελλείψεων του προσωπικού, δια αποσπάσεων και μεταθέσεων,καθώς και ταχεία ικανοποίηση των αιτημάτων συναδέλφων από άλλα καταστήματα  πού έχουν αιτηθεί την μετακίνησή τους στο Κ.Κ. ΠΑΤΡΑΣ 
Ε) προετοιμαστεί σχέδιο άμεσων προσλήψεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα αιτήματά μας, είμαστε υποχρεωμένοι :
Α) να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στην ήδη προκηρυχθείσα έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσής μας στις 19/02/2016 με σκοπό την εξέταση παντός νομίμου εργασιακού αγωνιστικού μέσου για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας,
Β) να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παροχή προστασίας των δικαιωμάτων μας,
Γ) να ανακοινώσουμε την παρούσα κατάσταση στον Ειδικό Εισηγητή των Η.Ε., ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- έχει αναγνωρίσει στο πρόσφατο παρελθόν τον υψηλό επαγγελματισμό μας,
Δ) να απευθυνθούμε στις αρμόδιες πανευρωπαϊκές και εθνικές συνδικαλιστικές ενώσεις για τον συντονισμό ενεργειών και δράσεων,
Ε) να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία και κατοχυρώνει η δικαστική λειτουργία.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια οφείλεται σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, ελεύθερο ή κρατούμενο. 
Κανείς λοιπόν, δεν δικαιούται να εξαιρεί τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης από αυτήν. 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
       
          ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ