Εκπαίδευση κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας 2015-2016

ΚΑΤάΣΤΗΜΑ

ΚΡάΤΗΣΗΣ

ΠάΤΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

Πάτρα, 30/06/2016

Θέμα: Εκπαίδευση κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας 2015-2016.

Με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2015-2016, το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας παίρνει την ευκαιρία να εκδώσει αναλυτικό δελτίο τύπου για την εκπαίδευση των κρατουμένων συνολικά.

Στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας -κατάστημα κράτησης ενήλικων ανδρών- λειτουργεί από το σχολικό έτος 2010-2011 παράρτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Στα ΣΔΕ έχουν την ευκαιρία να εγγράφονται όσοι ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές Γυμνασίου. Μετά δύο ετών φοίτησης μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο ισότιμο με αυτό του γυμνασίου Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για θεσμό του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης που απευθύνεται σε ενήλικες, που για οποιοδήποτε λόγο διέκοψαν τη φοίτησή τους ως έφηβοι. Τα μαθήματα του σχολείου γίνονται από εκπαιδευτικούς, μόνιμους αποσπασμένους ή ωρομίσθιους.

Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο ΣΔΕ Πάτρας – Παράρτημα Καταστήματος Κράτησης φοίτησαν 47 κρατούμενοι, δηλαδή το μέγιστο δυνατό που μπορεί να έχει το σχολείο σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας -δύο αίθουσες του σχολείου και ένα μέρος της δανειστικής βιβλιοθήκης που παραχωρείται για το μάθημα της πληροφορικής. Από αυτούς ολοκλήρωσαν οι 37 -λόγω μεταγωγών και αποφυλακίσεων- 25 από τον Α' κύκλο και 12 από τον Β' κύκλο σπουδών. Επίσης, φέτος λειτούργησε ένα ακόμα πρόγραμμα των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης για 14 εκπαιδευόμενους, με θέμα το “Ελληνικό Αλφαβητικό Σύστημα”, διάρκειας 25 ωρών, και εκπαιδεύτρια τη Φιλόλογο, κ. Ρεγγίνα Δημητροπούλου.

Για όσους κρατούμενους επιθυμούν να συνεχίσουν το σχολείο και στη βαθμίδα του Λυκείου (είτε πρόκειται για απόφοιτους του ΣΔΕ είτε όχι) ο νόμος προβλέπει τη διαδικασία των “κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων”, δηλαδή την εγγραφή στο πλησιέστερο Λύκειο του τύπου της επιλογής τους, την παροχή βιβλίων, την κατ' ιδίαν μελέτη και την εξέτασή τους στο τέλος της χρονιάς, ώστε να προαχθούν στην επόμενη τάξη. Για τη φετινή σχολική χρονιά στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας 4 κρατούμενοι – μαθητές έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης: 2 στο Γενικό Λύκειο Βραχνεϊκων, 1 στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας και 1 στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Πάτρας (για την εξέταση του οποίου έγινε “αγώνας δρόμου” τόσο από τις υπηρεσίες του Κ.Κ.Π. όσο και από υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και του Τμήματος Μεταγωγών, καθώς μετήχθη στην Πάτρα από τα Γρεβενά λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων). Ως προς αυτό συνετέλεσε αποτελεσματικά η συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Μαρίνη, Δ/ντή του ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας, με τον κ. Νικόλαο Ανδριανόπουλο, Δ/ντή του Εσπερινού ΓΕΛ Πάτρας και με τον κ. Κων/νο Τσιμά, Δ/ντή του ΓΕΛ Βραχνεϊκων.

Μάλιστα, ο κ. Τσιμάς, στην εκδήλωση που έγινε πέρυσι για να τιμηθεί ένας κρατούμενος – μαθητής κατ' ιδίαν διαδαχθείς που πέρασε από την Α' στη Β' Λυκείου δίνοντας εξετάσεις στο ΓΕΛ Βραχνεϊκων, έκανε την πρόταση κάποιοι εκπαιδευτικοί εθελοντικά να παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία στους κατ' ιδίαν διδαχθέντες. Αυτήν την πρωτοβουλία βάλαμε σε εφαρμογή από φέτος κινητοποιώντας όλες -κυριολεκτικά- τις υπηρεσίες του Καταστήματος Κράτησης (διοίκηση-γραμματεία, επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό) και τις αντίστοιχες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να καταστεί εφικτό.

Επιπλέον, μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή του Κ.Κ.Π., κ. Αντώνη Ζήκου, και την άψογη και άμεση συνεργασία της Κοινωνιολόγου, κ. Ρουμπίνης Γιάνναρου με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή, κ. Γεώργιο Αφράτη, κατέστη δυνατόν το Κ.Κ.Π. να οριστεί εξεταστικό κέντρο. Έτσι διεξήχθησαν οι προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την ταλαιπωρία που μπορεί να προκύψει για τους εξεταζόμενους από τη διαδικασία των καθημερινών μεταγωγών (καθημερινή γραφειοκρατία, ελλείψεις σε προσωπικό, αλλαγές τελευταίας στιγμής κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων έχουμε τη χαρά 3 μαθητές να έχουν περάσει στην επόμενη τάξη επιτυχώς (Β' λυκείου ΕΠΑΛ, Γ' λυκείου ΓΕΛ και Δ' λυκείου Εσπερινού ΓΕΛ). Οι δύο από αυτούς, δηλαδή, κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη για όλους τους κατ' ιδίαν διδαχθέντες οργανώθηκε ενισχυτική διδασκαλία από εθελοντές εκπαιδευτικούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι σε συνάντηση που έγινε στο Κ.Κ.Π. με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ευτύχη Φυτράκη, το Διευθυντή του Κ.Κ.Π. κ. Αντώνη Ζήκο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος, κ. Κων/νο Γιαννόπουλο, την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, κ. Σοφία Χριστοπούλου, τη Διευθύντρια του ΣΔΕ Πάτρας, κ. Φρύνη Κωσταρά και την υπεύθυνη του ΣΔΕ του Παραρτήματος Κ.Κ.Π. κ. Ανθή Καρατράντου και άλλα στελέχη τόσο του ΣΔΕ όσο και του ΚΚΠ, στα μέσα περίπου της σχολικής χρονιάς, σχεδιάστηκε η μεταφορά του ΣΔΕ Αγίου Στεφάνου σε ξεχωριστό χώρο με δικό του προαύλιο και περισσότερες αίθουσες, με την παραχώρηση της Δ' πτέρυγας. Το σχέδιο αυτό ήταν πρόταση του κ. Ζήκου (τόσο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και προς το ΣΔΕ) ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ως Διευθυντή του Κ.Κ.Π. και πια έχει μπει σε εφαρμογή, καθώς ο Αρχιφύλακας και το τμήμα Φύλαξης εντός δύο μηνών είχε τακτοποιήσει τη μετακίνηση των κρατουμένων σε άλλες πτέρυγες, ώστε να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της σε σχολική μονάδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί το ΣΔΕ Αγίου Στεφάνου να καταστεί αυτόνομη σχολική μονάδα, δηλαδή να μην αποτελεί πια παράρτημα του ΣΔΕ Πάτρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποφυγή καθυστερήσεων τοποθέτησης εκπαιδευτικών κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου, τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Τέλος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το θεατρικό εργαστήρι του Κ.Κ.Π., το οποίο συντονίζει για πέμπτη συνεχή χρονιά, εθελοντικά και φέτος, η Θεατρολόγος. κ. Πηνελόπη Κολοκοτσά. Όπως κάθε χρονιά η θεατρική ομάδα θα ανεβάσει μια θεατρική παράσταση, την οποία κάθε φορά προσπαθούμε να “ανοίγουμε” όλο και περισσότερο στο κοινό, στους συγγενείς των κρατουμένων, στα πρόσωπα και τους φορείς που στηρίζουν τις προσπάθειές του Κ.Κ.Π. και στα ΜΜΕ.