ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 817

Ημερομ. Κατάθεσης: 21/9/2023

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

2023-09-21 Επερώτηση στην Βουλή για Αντιμετώπιση και αποκατάσταση εργασιακών προβλημάτων σωφρονιστικού προσωπικού

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2023

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς:

  1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
  2. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  3. Υπουργό Άμυνας
  4. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:    «Αντιμετώπιση    και    αποκατάσταση    εργασιακών    προβλημάτων σωφρονιστικού προσωπικού»

 Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (31/8/2023), το Συμβούλιο της Ευρώπης δια της αρμόδιας Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT), αναφορικά με συμπεράσματα επιτόπιων επισκέψεών της σε διάφορα Σωφρονιστικά Καταστήματα στη Χώρα μας, από 8 έως 11/11/2022, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για μία ακόμη φορά συνεχίζουν να υφίστανται τα δύο βασικά προβλήματα στις Ελληνικές Φυλακές, ήτοι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων και η χρόνια έλλειψη προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή καλεί εκ νέου την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μέσω της κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίον από το 2019 η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταρτίσει, κινδυνεύοντας να εκτεθεί η Χώρα μας.

Το έλλειμμα ενός μακροπρόθεσμου και αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού για το σωφρονιστικό σύστημα είναι ξεκάθαρο και η CPT στις καταληκτικές της παρατηρήσεις επισημαίνει ότι το θεμελιώδες ερώτημα για το τί είδους σωφρονιστικό σύστημα θέλει να διαθέτει η Ελλάδα δεν έχει διερευνηθεί. Μόλις απαντηθεί ολοκληρωμένα το ερώτημα αυτό, πρέπει να διατεθούν και απαιτούμενοι οι πόροι για την υλοποίησή του.

Περαιτέρω, εργαζόμενοι στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας και εκπρόσωποί τους, έχουν επανειλημμένως αναφέρει τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την καθημερινή ενάσκηση των καθηκόντων τους και έχουν ζητήσει την επίλυση εργασιακών προβλημάτων τους, ώστε να βοηθηθούν στο έργο τους.

Οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες ρητά αναφέρουν ότι το σωφρονιστικό προσωπικό επιτελεί ένα σπουδαίο δημόσιο λειτούργημα και οι όροι, οι προϋποθέσεις εργασίας και οι αποδοχές τους πρέπει να είναι ανάλογες του επίπονου έργου τους.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί κατά λόγο αρμοδιότητας να απαντήσουν τι προτίθενται να πράξουν για τα κάτωθι εργασιακά προβλήματα του σωφρονιστικού προσωπικού:

  1. Συνταξιοδοτική αποκατάσταση με πλασματική 3/ετία:

Προτίθεστε να προβείτε σε θεραπεία ή διόρθωση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4093/2012 περ. β) και ε), σε συνδυασμό με την περ. η) του Π.Δ. 169/2007 περί της πλασματικής τριετίας του σωφρονιστικού προσωπικού, έστω και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 του ν. 4997/2022; (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

  1. Θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ και πότε (ακριβές χρονοδιάγραμμα) για την επέκταση και καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που θα περιλαμβάνει όλο το προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων; (Υπουργός Οικονομικών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
  2. Θα εκδοθεί σχετική απόφαση ώστε να συμπεριληφθεί το σωφρονιστικό προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων στους δικαιούχους ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Χώρας, όπως ακριβώς συμβαίνει με το στρατιωτικό προσωπικό; (Υπουργός Άμυνας).
  3. Θα προχωρήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε αξιοκρατικές κρίσεις των Προϊσταμένων, σε όλες τις θέσεις ευθύνης (Δ/ντες, Τμηματάρχες, Αρχιφύλακες κτλ) σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, δεδομένου ότι κρίσεις έχουν να γίνουν από το 2009; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  4. Θα καλυφτούν με επιλαχόντες (ακριβές χρονοδιάγραμμα) οι κενές θέσεις προσωπικού που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 6Κ/2018 και 9Κ/2021; Τι ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ΥΠΡΟΠΟ. Πόσες ακριβώς θέσεις και σε ποιους κλάδους έμειναν κενές; (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΑΣΕΠ).

 

  1. Θα εκδοθεί νέος Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που θα περιλαμβάνει και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα; (ακριβές χρονοδιάγραμμα). (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
  2. Τέλος, τι ενέργειες έχουν γίνει από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το σωφρονιστικό σύστημα, όπως ακριβώς ζητείται από την CPT; (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Έλενα-Μαρία (Μιλένα) Αποστολάκη

Παναγιώτης Δουδωνής

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Γιώργος Μουλκιώτης

Δημήτρης Μπιάγκης

Παύλος Χρηστίδης

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *