ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ   ΦΥΛΑΚΗΣ     ΠΑΤΡΑΣ

ΒΙ. ΠΕ.  ΠΑΤΡΑΣ  Τ.Κ.  26110

ΤΗΛ:2610647253 ΦΑΞ:2610647248

                ΠΑΤΡΑ:29/06/22

                                  ΑΡ. ΠΡΩΤ.:52

 

 

ΠΡΟΣ

 

1)ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΤΑΚΗΣ) ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

κ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

3)ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΑΝΤ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

4) Ο.Σ.Υ.Ε.

5) ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

6) Ν. ΤΜ. ΑΔΕΔΥ

7) Μ.Μ.Ε

 

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφερόμαστε σε εσάς για το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά στη λειτουργία, τάξη και ασφάλεια του Κ.Κ. Πατρών.

Ως γνωστόν, το κατάστημά μας φιλοξενεί 600 κρατουμένους, οι περισσότεροι των οποίων παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα συμπεριφοράς ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και με το προσωπικό.

Είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο σημαντικών περιστατικών βίας μεταξύ των κρατουμένων, δηλαδή συμπλοκών, απειλών και συχνά τραυματισμών. Τέτοια περιστατικά απειλής βίας ή βίας εμφανίζονται όμως όλο και πιο συχνά και εις βάρος του προσωπικού μας.

Σημαντικό βεβαίως στοιχείο που συμβάλλει στην διαρκή απειλή της τάξης και ασφάλειας στη φυλακή μας είναι και το γεγονός της παντελούς έλλειψης ψυχιατρικής υποστήριξης των κρατουμένων, αφού δεν υπάρχει όχι μόνο μόνιμος ψυχίατρος, αλλά ούτε καν κατ’ επίσκεψη ψυχίατρος επί σειρά ετών.

Έτσι, βαριά περιστατικά ψυχικών διαταραχών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επί τόπου, αλλά χρειάζονται μεταγωγές σε δημόσια νοσοκομεία, με όσους κινδύνους εγκυμονεί αυτό, όχι μόνο λόγω της δέσμευσης προσωπικού εξωτερικών φρουρών που αδυνατίζει την περιμετρική ή άλλη ασφάλεια της φυλακής, αλλά και λόγω της ίδιας της φύσης της μεταγωγής που εγκυμονεί κινδύνους και εκτός της φυλακής.

Ταυτόχρονα και κυριότερα, η ασφάλεια της φυλακής υπονομεύεται σοβαρά και από έναν άλλο λόγο, αυτόν της τραγικής έλλειψης προσωπικού, που πλέον αποτελεί μόνιμο, δομικό πρόβλημα του Κ.Κ. Πατρών, που δεν μπόρεσε καμία κυβέρνηση να επιλύσει.

Γνωρίζετε ότι είχαμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας για την ενδυνάμωση του προσωπικού μας στην υλοποίηση της προκήρυξης 6Κ, η οποία όμως δεν άλλαξε την δυναμική της ασφάλειας μας.

Και αυτό γιατί, αν και προσλήφθηκαν 22 φύλακες και ανέλαβαν καθήκοντα εντός του έτους 2022, ταυτόχρονα είχαμε μια απίθανη διαρροή προσωπικού λόγω άλλων αιτιών.

Συγκεκριμένα ,εννέα (9) φύλακες (πρώην δημοτικοί αστυνομικοί) λόγω της κινητικότητας που επέτρεψε η κυβέρνηση, αποχώρησαν για άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Επίσης, πέντε (5) συνάδελφοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, ενώ άλλοι πέντε(5) θα αποχωρήσουν  εντός του 2022.

Ταυτόχρονα, δυο (2) συνάδελφοι έλαβαν πρόσφατα γονεϊκή άδεια, ενώ εξι (6) ακόμη αναμένεται να λάβει σύντομα, δηλαδή εν συνόλω οκτώ(8)

Καταλαβαίνετε ότι παρά την ενίσχυσή μας από την 6Κ με 22 φύλακες ήδη μετράμε απώλειες 27 συναδέλφων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να βαίνει όχι απλώς αβελτίωτη, αλλά επί τα χείρω.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, 2 συνάδελφοί μας με εντελώς ακατανόητο τρόπο αποσπάστηκαν εντός του έτους από το κατάστημά μας στην Κόρινθο, διογκώνοντας την υποστελέχωσή μας.

Παρέλκει να αναφέρουμε ότι στο προσωπικό μας οφείλονται 11.500 ρεπό και 2.500 ημέρες άδειας, που δεν μπορούν να ληφθούν λόγω των τραγικών μας ελλείψεων, υπάρχουν όμως άλλα ΚΚ που λόγω ικανού αριθμού προσωπικού δεν οφείλουν ρεπό ή άδειες ή έστω, οφείλουν ελάχιστα.

Δηλαδή η οξεία υποστελέχωση του προσωπικού, υπονομεύει και παραβιάζει βασικά εργασιακά μας δικαιώματα και ανθρώπινες ανάγκες.

Μετά ταύτα, με κραυγή αγωνίας απευθυνόμαστε σε εσάς, ζητώντας την δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος υποστελέχωσης και τις κατά προτεραιότητα ενέργειές σας για την αντιστροφή μιας πραγματικότητας που μας συνθλίβει και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευταξία της φυλακής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και ακεραιότητά μας

Ζητάμε λοιπόν, να εξετάσετε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης του σωφρονιστικού προσωπικού μας, συμπεριλαμβανομένης επίσης της τουλάχιστον κατ’ επίσκεψη, παρουσίας ψυχιάτρου.

Τέλος, διακινούμενες φήμες ότι δεν θα επιστρέψουν από την Κόρινθο οι αποσπασμένοι συνάδελφοι ή ότι ετοιμάζονται και νέες αποσπάσεις σε αντικατάσταση τούτων, θέλουμε να θεωρούμε ότι ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας και δεν εκφράζουν τις απόψεις της ηγεσίας.

Στην διάθεσή σας.

 

 

 

 

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *