ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Θλιβερή, ευτελής και εξοργιστική είναι η διάταξη νόμου που επιχειρεί να περάσει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το κατατεθέν νομοσχέδιο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας κτλ» και συγκεκριμένα στο άρθρο 33 με τον «ξεκάθαρο» τίτλο «Κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης», δηλαδή Διευθυντές Φυλακών, Προϊσταμένους Τμημάτων και Αρχιφύλακες. Διάταξη, η οποία δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του ν/σ.

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας των Φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (για την οποία, ως πλειοψηφία τότε, δυστυχώς πρωτοστατήσαμε) συνοδεύτηκε το 2020 από τις γνωστές παράνομες καρατομήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων στις Φυλακές. Τότε, πολλοί συνάδελφοι, είτε μαζικά, είτε μεμονωμένα προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, η οποία σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, τους δικαίωσε ΟΛΟΥΣ αποφασίζοντας να επανέλθουν στις θέσεις ευθύνης που κατείχαν πριν τους ξηλώσουν.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές αυτές αποφάσεις του έχουν επιδοθεί, όχι μόνο δεν τις εκτέλεσε ως όφειλε μέχρι σήμερα (εκτός δύο περιπτώσεων), αλλά αντιθέτως εδώ και τρεις μήνες σφυρίζει αδιάφορα και δεν τις εφαρμόζει. Προφανώς σχεδίαζαν το «ύπουλο» σχέδιο της προωθούμενης διάταξης, η οποία αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία, την οποία θα ζήλευε οποιαδήποτε δεξιά διακυβέρνηση του παρελθόντος, ακόμα και στις πιο ακραίες εκφράσεις της. Πρακτικά, μετά την ψήφιση της διάταξης αυτής, οι συνάδελφοι που έχουν κερδίσει τις δικαστικές αποφάσεις, θα επανέλθουν ενδεχομένως στις θέσεις ευθύνης τους, αλλά είναι πιθανό να ξαναξηλωθούν και όταν προσφύγουν εκ νέου στην Δικαιοσύνη θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να δικαιωθούν, ακριβώς λόγω αυτής της διάταξης. Δηλαδή, από την πίσω πόρτα καταργούνται δικαστικές αποφάσεις, επειδή δεν αρέσουν!

Καλούμε τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την ντροπιαστική αυτή διάταξη και να βάλει ένα φραγμό στον ευτελισμό και την αναξιοκρατία της Υπηρεσίας μας, εφαρμόζοντας τον Νόμο και κάνοντας κρίσεις σε όλες τις θέσεις ευθύνης.

Τέλος, δεν μας προξενεί καμία εντύπωση πλέον η παρατεταμένη σιωπή για το συγκεκριμένο θέμα από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας (μέλη της ΔΑΚΕ). Με την ενσωμάτωση των άρθρων 32 και 33 στο προς ψήφιση νομοσχέδιο την οποία προφανώς επεδίωκαν και γνώριζαν εκ των προτέρων, είναι η μόνη εξήγηση για την παρατεταμένη σιωπή τους, καθόσον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι τους ενδιαφέρονται για την μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων και την επαναφορά της αναξιοκρατίας από την πίσω πόρτα. Εξυπηρέτηση παρεϊστικων ή οικογενειακών και κομματικών ρουσφετιών ήταν άλλωστε οι τοποθετήσεις που έκανε η κυρία Νικολάου το 2020 και η μια μετά την άλλη ακυρώνονται από την δικαιοσύνη.

Δεν ξέρουμε πλέον ποιον να πρωτολυπηθούμε ή για ποιον να πρωτοστενοχωρηθούμε. Για τον συνδικαλισμό της οικογενειοκρατίας και του βολέματος ή για τον κύριο Υπουργό που φαίνεται να λειτουργεί ως εξυπηρετητής τέτοιων αιτημάτων και συμπεριφορών; Κρίμα, κρίμα και για τους δύο! Κυρίως όμως για το κύριο Υπουργό, που με τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για θέματα χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας ακυρώνει την προηγούμενη πολιτική του δράση και τους αγώνες του.

Κρίσεις, εδώ και τώρα!

 

Κορυδαλλός, 25 Μάη 2022

 

Τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)

 

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *