Κατάστημα Κράτησης Πάτρας
Δελτίο Τύπου
Πάτρα, 26/07/2016
Θέμα: Παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής “Ομάδας του Αύριο” με το έργο “Οι Υφαντές” του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας.
Η θεατρική “Ομάδα του Αύριο” παρουσίασε την Πέμπτη 21/07/2016 τη θεατρική παράσταση “Οι Υφαντές” για τους κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας. Το έργο, που έγραψε ο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1912) το 1892, είναι βασισμένο στην εξέγερση των υφαντών στη Σιλεσία του 1844. Κι όμως, στην παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία γίνεται εύστοχα επίκαιρο.
Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν για τη θεατρική ομάδα του Κ.Κ. Πάτρας κάτι παραπάνω από μια ψυχαγωγική εκδήλωση. Ήταν μαθητεία. Οι δύο ομάδες (η “Ομάδα του Αύριο’ και η θεατρική ομάδα του Κ.Κ. Πάτρας) συντονίζονται από την ίδια σκηνοθέτη – θεατρολόγο, κ. Πηνελόπη Κολοκοτσά, κι έτσι αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Επομένως -και μετά από σχετική οργάνωση από πλευράς του Κ.Κ. Πάτρας- κατέστη δυνατό τα μέλη της θεατρικής ομάδας του καταστήματος κράτησης να βρίσκονται στο χώρο ήδη από την ώρα της προετοιμασίας της παράστασης, στο στήσιμο των σκηνικών, στο ζέσταμα των ηθοποιών και τις τελευταίες σκηνικές οδηγίες. Μετά το τέλος της παράστασης, οργανώθηκε μια κοινή συνάντηση – συζήτηση ανάμεσα στα μέλη των δύο ομάδων, προκειμένου να εκφράσουν και να συζητήσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες και τις απορίες, που προέκυψαν από αυτή την εμπειρία και από τις δύο πλευρές.
Τα μέλη της “Ομάδας του Αύριο” έφυγαν με τις θερμότερες εντυπώσεις από το κοινό των κρατουμένων. Ήταν κατά κοινή ομολογία η πιο συγκινησιακά φορτισμένη παράσταση που έδωσαν φέτος. Έτσι αναπτύσσεται μια ζεστή και ειλικρινής συνεργασία που θα συνεχιστεί, καθώς υποσχέθηκαν ότι θα φροντίζουν να φέρνουν στο Κ.Κ. Πάτρας την παράσταση που θα ανεβάζουν κάθε χρονιά και ότι θα έρθουν με χαρά να παρακολουθήσουν την παράσταση που θα ετοιμάσει η θεατρική ομάδα του καταστήματος.
H εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση του διαλόγου των κρατουμένων με την κοινωνία και της επικοινωνίας της φυλακής με τον έξω κόσμο. Σ’ όλη την Ελλάδα επιδιώκεται τέτοιες δράσεις πολιτισμού να εντάσσονται στη «σωφρονιστική ζωή» με σταθερότητα και συχνότητα.