2017/02/23 ΩΡΑΡΙΟ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

Τ.Κ. 26110 ΒΙ.ΠΕ. ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΛ:2610 647253 ΦΑΞ:2610 647248

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Web: eukkpatras.gr

Πάτρα,23/02/2017 Αρ. πρωτ.:120

Προς:

Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Γεν. Δ/ντή Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:

κ. Υπουργό

κ. Γεν. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Κύριε Γενικέ Διευθυντά,

μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η υπ.αρ. πρωτ.: 13859/14-02-2017 απόφαση για παράταση του ωραρίου παραλαβής μεταγομένων κρατουμένων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 17:00 αντί για τις 15:00 που προυπήρχε. Με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν λύνεται το υπαρκτό πρόβλημα αλλά μεταφέρεται από το τμήμα μεταγωγών στη φυλακή, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία της φυλακής αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων. Επειδή πιστεύουμε πως η σχετική απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη γνώμη του τμήματος μεταγωγών και όχι της φυλακής, σας ενημερώνουμε πως η παραλαβή μεταγωγής κρατουμένων που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 25 άτομα στις 17:00, πρακτικά σημαίνει πως όλοι αυτοί οι κρατούμενοι πρέπει να πάνε στη γραμματεία για ταυτοποίηση, στο λογιστήριο για κατάθεση χρημάτων, οι νεοεισερχόμενοι στο ιατρείο και εν συνεχεία να ξεκινήσει η έρευνα των ιδίων και των ατομικών τους ειδών το νωρίτερο στις 18:00. Επειδή η έρευνα είναι μια σχολαστική διαδικασία και όχι ξέπλυμα και στο τηγάνι, υπολογίστε μόνοι σας πόση ώρα απαιτείτε για να ερευνηθούν 20 έως 29 κρατούμενοι κάθε Δευτέρα, λαμβάνοντας υπόψη πως στο χώρο ερεύνης για λόγους ασφαλείας, για λόγους κτιριακής υποδομής αλλά και λόγω της υφιστάμενης έλλειψης προσωπικού οι ταυτόχρονα ερευνούμενοι κρατούμενοι είναι μέχρι δύο. Επίσης ενώ σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, θα έχουν κλείσει οι ακτίνες, θα πρέπει να γίνει η διανομή συσσυτίου και φαρμάκων, θα υπάρχουν οι νεομεταγόμενοι κρατούμενοι που θα πηγαινοέρχονται μέχρι την τοποθέτησή τους. Η απόφαση αυτή δημιουργεί μόνο προβλήματα, δυσλειτουργίες και κινδύνους στην ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων. Θα κατανοούσαμε μια απόφαση και τις χειμερινές ώρες μέχρι 16:00, όπως και με το καλοκαιρινό ωράριο που όμως το ωράριο λειτουργίας είναι διαφορετικό. Ηδη έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις ώστε να εξυπηρετηθεί το τμήμα μεταγωγών βγάζοντας το πρωι τους μεταγόμενους κρατούμενους πριν το άνοιγμα της φυλακής (από τις 07:00)

Ευελπιστούμε στην κατανόηση εκ μέρους σας, αφού όπως προείπαμε το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά μεταφέρθηκε από το τμήμα μεταγωγών στη φυλακή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μπάρμπας Ευάγγελος Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 2016-02-16

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΒΙ. ΠΕ. ΠΑΤΡΑΣ – Τ.Κ. 26110
ΤΗΛ: 2610 647253 -FΑΧ: 2610 647248
MAIL:eukkpatrasHYPERLINK "mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. – WEB: eukkpatras.gr 
ΑΡ. ΠΡΩΤ: 27
ΠΑΤΡΑ, 16/02/2016
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
1) Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
2) Κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1) Κ. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
2) Κ. ΓΕΝΙΚΟ Δ/ΝΤΗ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3) ΟΣΥΕ
4) ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
5) ΜΜΕ
Κύριε Υπουργέ, 
Το Κατάστημα Κράτησης Πατρών στο οποίο υπηρετούν όλα τα μέλη μας βρίσκεται ενώπιον ενός απόλυτου αδιεξόδου, που οδηγεί στην αναστολή υποδοχής νέων κρατουμένων, αλλά και στην πιθανή παύση της λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, το Κατάστημά μας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 700 κρατουμένους, ενώ μετά τη μείωση του προσωπικού φύλαξης κατά πενήντα άτομα ,κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων   τα τελευταία χρόνια το φυλακτικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ανέρχεται σε μόλις 80 υπαλλήλους οι οποίοι καθημερινά σε εικοσιτετράωρη βάση καλούνται να καλύψουν 70 θέσεις
Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό φυλάκων από κάθε άλλο κατάστημα της χώρας που έχει τον ίδιο ή παρόμοιο αριθμό κρατουμένων.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ευρωπαϊκή αναλογία φύλακα προς κρατούμενο είναι 1 προς 3, στην περίπτωση των Πατρών η σχέση αυτή είναι 1 φύλακας προς 13 κρατουμένους.
Δεν θέλουμε να σας θυμίζουμε τα αυτονόητα καθότι εσείς και οι έμπειροι συνεργάτες σας τα γνωρίζετε καλά. 
Πλην όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αναφέρουμε ότι πρώτοι εμείς, έχουμε αναδείξει από καιρό τα προβλήματα των φυλακών με σαφή διάθεση και διεκδίκηση για την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, στα δίκαια αιτήματα των οποίων για ανθρώπινες συνθήκες έχουμε επανειλημμένα συμπαρασταθεί.
Διαπιστώνουμε όμως ότι από το Υπουργείο σας υπάρχει μια μονόπλευρη διάθεση απεριόριστης αρωγής στα αιτήματα των κρατουμένων, χωρίς δυστυχώς, να ικανοποιούνται ή έστω εισακούονται και τα αιτήματα του σωφρονιστικού προσωπικού που βεβαίως, ουδόλως αντιστρατεύονται αυτά των κρατουμένων.
Επισημαίνουμε λοιπόν, ότι στις αρμοδιότητες του Κράτους και του Υπουργείου σας και ανήκει και η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προστασίας των πολιτών από τους εγκληματογενείς κινδύνους. Αυτή η υποχρέωση αναγνωρίστηκε και δικαστικά, με την πανευρωπαϊκά γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου : Maiorano και λοιποί κατά Ιταλίας (αίτηση αρ. 28634/06, απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2009). 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τις νύκτες για τη φύλαξη των 700 κρατουμένων στο κατάστημά μας υπάρχουν 6 φύλακες, δηλαδή από ένας σε κάθε πτέρυγα (εκ των τεσσάρων που συνολικά διαθέτουμε), ένας, στο control room και ένας υπαρχιφύλακας βάρδιας καταλαβαίνετε ότι παραβιάζεται βάναυσα η πανευρωπαϊκά θεσμοθετημένη υποχρέωση του κράτους για προστασία της ασφάλειάς μας και από θαύμα δεν έχουμε ζήσει τις τραγικές εμπειρίες που έχουν εκτυλιχτεί σε άλλα καταστήματα κράτησης.
Ζούμε δε κ. Υπουργέ, υπό ένα διαρκές καθεστώς απειλής βίας ή θανάτου που συντρίβει την προσωπικότητά μας και την οικογενειακή μας ζωή.
Μάλιστα, η αύξηση της βίαιης εγκληματικότητας και των κρουσμάτων βίας κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων προοιωνίζεται την επιβεβαίωση μεγίστων απειλών για τη ζωή και ασφάλειά μας. 
Εκτός αυτού η μείωση του προσωπικού επιδρά και στην αύξηση κρουσμάτων βίας μεταξύ των κρατουμένων, αφού η έλλειψη ασφάλειας αφορά στο σύνολο του δυναμικού και των λειτουργιών του Καταστήματος Κράτησης.
Τα ίδια εξάλλου σας περιγράφει και ο Εισαγγελέας Εφετών – Επόπτης του Καταστήματός μας σε πρόσφατη επιστολή του.
Εφόσον λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί ακόμα ότι είμαστε πολίτες της και εφόσον δεν μας θεωρεί ένα σώμα υπηκόων β’ κατηγορίας, οφείλετε να λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, η οποία μπορεί και μόνον να εμπεδωθεί με τον πολλαπλασιασμό του σωφρονιστικού προσωπικού.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες (Σύσταση 2006/2) που τόσο συχνά τους επικαλείται το Υπουργείο σας για άλλους λόγους, διαθέτουν και πλείστες διατάξεις που επιβάλλουν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την λήψη μέτρων για την εμπέδωση της καλής λειτουργίας, της τάξης και της ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης (άρθρο 49), την εφαρμογή διαδικασιών για την ασφάλεια του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης (άρθρο 52 παρ. 2), αλλά και την ασφάλεια κατά την προσφορά εργασίας (άρθρο 78), έτσι ώστε να επιτελείται η ορθή σωφρονιστική λειτουργία με σκοπό την ενσωμάτωση των κρατουμένων στην κοινωνία (άρθρο 72 παρ. 3).
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν υπηρετείται. 
Και όπως καλύτερα γνωρίζετε, η οικονομική κατάσταση σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν αποτελεί λόγο για την υποστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, δηλαδή και ημών των ιδίων, που αποτελούμε ένα χειμαζόμενο και αποκαρδιωμένο σώμα, κατάσταση στην οποία μας έχει επιφέρει η Ελληνική Πολιτεία.
Παρά τις προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και τα πλείστα έγγραφα που επανειλημμένα σας έχουμε διαβιβάσει και κοινοποιήσει και στον αρμόδιο κ. Γενικό Γραμματέα, με τα οποία εκθέτουμε τα προβλήματα του Καταστήματός μας, εν τούτοις ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει γι’ αυτά, ούτε καν μια ειδοποίηση παρηγοριάς ότι υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου κάποια σκέψη επί  των αιτημάτων μας. Η συνεχής εργασία σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια είναι ανασταλτικός παράγων και εγκυμονεί κινδύνους, η φυλακή λειτουργεί με το φιλότιμο των λίγων υπαλλήλων πού έχουμε μείνει επιτέλους σηκωθείτε από τις καρέκλες σας και ελάτε να δείτε και να ακούσετε τα προβλήματα μας ώστε να δοθεί άμεσα λύση.
Καταλήγουμε στην άποψη ότι ΔΕΝ υπάρχουμε για το Υπουργείο. 
Και την άποψη αυτή, μόνον εσείς κ. Υπουργέ μπορείτε να την αντιστρέψετε.
Γι’ αυτό και σας καλούμε όπως,
Α) εντός της ερχόμενης εβδομάδας καθοριστεί από το γραφείο σας ημέρα και ώρα συνάντησης μαζί σας για να εκθέσουμε όσα σας αναφέραμε.
Β) σχεδιαστεί άμεσα από τους συνεργάτες σας εντός εβδομάδας ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταγωγών κρατουμένων έτσι ώστε να εκκενωθεί μια πτέρυγα του καταστήματός μας και να ανασταλεί η λειτουργία της μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού. 
Γ) σχεδιαστεί η προσωρινή παύση λειτουργίας του Σ.Δ.Ε που λόγω μεγάλου αριθμού κρατουμένων, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφαλή συνοδεία τους από υπάλληλο κατά την μετακίνηση τους από τις πτέρυγες, ώστε να εξοικονομηθεί  ο υπάλληλος για άλλες αναγκαίες λειτουργίες του καταστήματος. 
Δ) καθοριστεί από τους συνεργάτες σας εντός εβδομάδας ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης των ελλείψεων του προσωπικού, δια αποσπάσεων και μεταθέσεων,καθώς και ταχεία ικανοποίηση των αιτημάτων συναδέλφων από άλλα καταστήματα  πού έχουν αιτηθεί την μετακίνησή τους στο Κ.Κ. ΠΑΤΡΑΣ 
Ε) προετοιμαστεί σχέδιο άμεσων προσλήψεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα αιτήματά μας, είμαστε υποχρεωμένοι :
Α) να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στην ήδη προκηρυχθείσα έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσής μας στις 19/02/2016 με σκοπό την εξέταση παντός νομίμου εργασιακού αγωνιστικού μέσου για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας,
Β) να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παροχή προστασίας των δικαιωμάτων μας,
Γ) να ανακοινώσουμε την παρούσα κατάσταση στον Ειδικό Εισηγητή των Η.Ε., ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- έχει αναγνωρίσει στο πρόσφατο παρελθόν τον υψηλό επαγγελματισμό μας,
Δ) να απευθυνθούμε στις αρμόδιες πανευρωπαϊκές και εθνικές συνδικαλιστικές ενώσεις για τον συντονισμό ενεργειών και δράσεων,
Ε) να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία και κατοχυρώνει η δικαστική λειτουργία.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια οφείλεται σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, ελεύθερο ή κρατούμενο. 
Κανείς λοιπόν, δεν δικαιούται να εξαιρεί τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης από αυτήν. 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
       
          ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Λειτουργία Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΒΙ.ΠΕ. ΠΑΤΡΑΣ – Τ.Κ. 26110

ΤΗΛ:2610647253 - ΦΑΞ:2610647248

www.eukkpatrs.gr           Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες:                                                                               Πάτρα 3/6/2016  

Μπάρμπας Βαγγέλης: 6973412256                                             Αριθ. πρωτ. 64     

Προς:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1) Κον Υπουργό

2) Κον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

3) Κον Γενικό Διευθυντή Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής

Κοινοποίηση

1) Κον Διευθυντή Κ.Κ.Πάτρας

2) Ο.Σ.Υ.Ε.

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων

          Κύριε Υπουργέ,

πληροφορηθήκαμε πως επίκειται λειτουργία της σχολής σωφρονιστικών υπαλλήλων τον μήνα Ιούλιο, εν μέσω θερινών αδειών. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στο Κ. Κ. Πάτρας η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες ημέρες οφειλομένων κανονικών αδειών και ΡΕΠΟ, για δε την καλοκαιρινή περίοδο η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει για χορήγηση άδειας είναι διάρκειας μιας εβδομάδας ΜΟΝΟ, οι δε εναπομείναντες υπάλληλοι ίσως κληθούν να εργαστούν και εφτά μέρες την εβδομάδα ώστε να καλυφτούν τα κενά.

          Επειδή ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα καταστήματα θεωρούμε επιβεβλημένη την μετάθεση της λειτουργίας της σχολής για το φθινόπωρο, σε αντίθετη δε περίπτωση, την εξαίρεση του Κ.Κ. Πάτρας από το θερινό τμήμα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αδυναμία χορήγησης άδειας, έστω και εβδομαδιαίας, θα επιφέρει σωματική και ψυχική κούραση στο ήδη καταπονημένο προσωπικό.

          Τέλος σχετικά με τους μεταταγέντες πΔΑ που εξετάστηκαν πρόσφατα από τις υγειονομικές και ψυχοτεχνικές επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούμε πως κατά τη γνώμη μας δεν συντρέχει λόγος επανεξέτασης τους.

  

                                 Για το Δ.Σ.

       Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας α/α

Μπάρμπας Ευάγγελος                                                   Σούρσος Εμμανουήλ